luni, 30 mai 2022

Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”


 

               Mănăstirea Cașin a fost ridicată între anii 1653-1868,    în timpul domniei voievodului Gheorghe Ștefan. Este asemănată ca plan și dimensiuni cu Mănăstirea Golia din Iași deoarece aici au lucrat aceeași meșteri, la o distanță de doi ani după terminarea bisericii ieșene, dar formele sunt simplificate. Clădirea era înconjurată de case domnești  și de un zid de piatră cu turnuri  de piatră ca de cetate, concepute pentru apărare. Zidul de piatră care o înconjoară lasă impresia unei fortificații în stil gotic. 

            Mănăstirea Cașin a fost grav afectată de cutremurul din 1805.

           Între anii 1865-1921, aici ar fi funcționat o școală primară, primii dascăli fiind preoții.

           La Mănăstirea Cașin s-a făcut traducerea din limba greacă a ,,Istoriilor” lui Herodot.

           La Braniștea, jud. Galați, s-a găsit un exemplar din ,,Cazania” lui Varlaam cu însemnarea că aparținea bibliotecii Mănăstirii Cașin. Se pare că biblioteca mănăstirii de la acea vreme  a avut în patrimoniu opere ale unor mari clasici greci și latini : Aristotel, Herodot, Homer, Platon, etc.

          De numele Mănăstirii Cașin este legat și numele Reginei Maria care după încheierea Primului Război Mondial venea aici, în nopțile de Înviere, însoțită de istoricul Nicolae Iorga și generalul Averescu pentru a aprinde o lumânare celor căzuți pe câmpul de luptă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu