joi, 9 iunie 2016

EROII între povești, ziduri, destine…

Joi, 9 iunie 2016, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului au fost marcate la Mănăstirea Cașin printr-o slujbă religioasă, un program artistic realizat de către elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 și depunere de coroane de flori. Manifestările au avut loc la Cimitirul Eroilor din localitate.




           În fiecare an, venim aici... Aducem coroane, flori, sătenii dăruiesc pentru sufletele ostașilor adormiți cozonac, ouă roșii, vin, dar câți dintre noi știm povestea acestor locuri încărcate de istorie?...
În Mănăstirea Cașin există două monumente construite în memoria eroilor care au luptat în această zonă:

                                   Monumentul  de tip Verdun


Este amplasat în fața bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și ,,este construit din piatra din râul Cașin de către meșterul italian Del Monte. Este o copie fidelă a Monumentului de la Verdun. Trebuia să aibă deasupra un vultur din bronz, dar nu s-a finalizat acest plan, fiind necesar să se instaleze o cruce în ultimă instanță ca simbol al credinței.” (Simion, Gheorghe I.: ,,Cașin-Mănăstirea Cașin: monografie, p.158)


      Cimitirul Eroilor

Se află în centrul localității și este realizat de către oamenii locului cu sprijinul Societății Monumentelor Istorice după terminarea primului război mondial. Datează din anii 1929-1930 și aici își găsesc odihna peste 18 000 de eroi care au luptat și murit pe aceste meleaguri. În cinstea lor, nu de puține ori, au venit să-i pomenească însăși Regina Maria, mareșalul Averescu și istoricul Nicolae Iorga.

În acest cimitir se află printre mulți alți eroi și sublocotenentul  Xenofon Obreja. V-ați gândit vreodată că acea cruce mai înaltă are o poveste mai aparte? Câți am citit cuvintele inscripționate pe acea piatră peste care timpul nu a putut trece?


,,Aflându-se în luptă ofensivă pe Măgura Cașinului, sublocotenentul Xenofon Obreja a fost atacat  de inamic, care i-a sfârtecat stomacul cu mitraliera. Ținându-și stomacul cu mâinile, el a continuat să-și îndemne plutonul la luptă și inamicul a fost alungat, iar el a căzut și a murit. Soldații l-au înhumat sub o stâncă, unde i-au scris numele.
Ulterior, corpul a fost recuperat și înhumat cu cinste eroică în Cimitirul Eroilor din comuna Mănăstirea Cașin. Aici doarme somnul de veci, fiind mereu pomenit.
În fiecare noapte de Înviere, Regina Maria venea să-i aprindă făclie!” (Simion, Gheorghe I.: ,,Cașin-Mănăstirea Cașin: monografie, p.159)

Poate că de acum, știind aceste lucruri, vom trece pe lângă aceste locuri  altfel... Nu vom mai privi aceste ziduri doar ca niște povești ascunse, demult  uitate, ci ca poveștile unor OAMENI, unor EROI, care  luptând și murind au schimbat ceva pentru noi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu